We nemen het heft weer in eigen handen

Door Marc Ansoult

Platformen als Uber en Airbnb zijn vandaag het toonbeeld van desintermediëring: alle tussenpersonen verdwijnen en we stappen over van Business to Customer (B2C) op Consumer to Consumer (C2C). Terwijl deze trend aan een flinke opmars bezig is, verschuiven taxibedrijven en hotelgroepen steeds meer naar de achtergrond.

Ook in de bedrijfswereld zien we een nieuwe evolutie waarin vrijheid en creativiteit centraal staan: mensen werken niet langer in een systeem van Boss to Colleague, maar bundelen hun krachten als Colleague to Colleague. Aspecten als plannen en controleren ruimen plaats voor aanvoelen en reageren, terwijl iedereen weer het recht heeft om zich uit te drukken en een bijdrage te leveren. Frédéric Laloux – jawel, een Belg! – is inmiddels uitgegroeid tot een absolute referentie op het gebied van deze transparante bedrijfsstructuren (of 'opale' organisaties, zoals hij ze zelf noemt).

In onze dagelijkse leefwereld neemt de maatschappij steeds vaker het heft in eigen handen. Als onze ministers vandaag beweren dat de vluchtelingencrisis is opgelost, dan is dat deels te danken aan het burgerplatform dat maandenlang de nachtelijke opvang van sans-papiers heeft georganiseerd. Het resultaat was een Citizen to Citizen-initiatief waarbij sociale waarden werden verdedigd en diensten werden geleverd aan de burger. Na afloop waren de vrijwilligers het unaniem eens over de verrassende impact ervan: ze voelden zich opnieuw volwaardige burgers en hadden het gevoel deel uit te maken van een groter geheel.

Sociale netwerken zijn er dan weer in geslaagd om elke tussenkomst van de pers aan de kant te schuiven. Mensen durven opnieuw uit te komen voor hun mening en nemen publiekelijk het woord, wat een gezonde prikkel creëert. Hetzelfde geldt overigens voor de distributiesector, waar de verschuiving van producent naar consument samen met de fairtradetrend opnieuw een vorm van direct contact creëert met degene die heeft gezwoegd voor onze producten. En dat voelt goed in de wereld van alledag.

Op het gebied van technologie maakt blockchain op zijn beurt de tussenkomst van een vertrouwenspersoon overbodig, terwijl de bitcoin zich profileert als eerste virtuele munt zonder centrale bank. In Latijns-Amerika worden zelfs al eigendomsakten opgesteld waaraan geen notaris of kadaster te pas komt. Weten dat de beschikbare grond eerlijk wordt verdeeld is een verademing in landen waar corruptie welig tiert.

Websites als Wikipedia en zogenaamde MOOC's (Massive Open Online Courses) brengen tot slot kennis binnen ieders bereik zonder opnieuw naar de schoolbanken te hoeven. Wie een leven lang wil leren, kan vandaag op eigen tempo zowat om het even welke opleiding afronden.

Het resultaat is een maatschappij waarin de top-downhiërarchie wordt afgevlakt en elk individu opnieuw het heft in eigen handen neemt om volledig autonoom te voorzien in zijn noodzakelijke diensten, zijn contracten en bezittingen te beheren, zijn werkrelaties te regelen, zijn rol van burger te vervullen, zijn mening te uiten, te consumeren, zich te informeren en telkens weer iets nieuws te leren.

Wie zich opnieuw meester maakt van de maatschappelijke middelen geeft het leven weer zin en is aardig op weg naar 'zelfbestuur' – het summum van persoonlijke vrijheid.

Reken daar nog bij dat de nieuwe internetdiensten en organisatiestructuren heel wat efficiënter zijn en minder ten prooi vallen aan corruptie dan de bestaande systemen, en we zien een wel erg revolutionaire evolutie …

Lees het artikel op LinkedIn en voeg een reactie toe

LinkedIn Facebook

We do not collect personal data via this website. Every data provided to us through the contact forms of this website is used to facilitate routine contact and operational work.
Data is held securely and is subject to access controls.
For any question related to our Data Protection Policies and process, please contact us at